Ce acte am nevoie dupa cumpararea unui nou autoturism?

02 Oct 2020

Felicitari pentru noua achizitie. Dar stii care sunt urmatorii pasi pentru RCA, ITP si Rovinieta acum ca ai achizitionat masina?

Ne vom concentra mai mult pe achizitia unei masini second hand pentru ca procedura este ceva mai complicata, dar si achizitia unei masini noi se aseamana.

ITP

Daca nu ati verificat inainte de achizitie, asigurati-va ca masina cumparata are ITP valid, aceasta informatie este disponibila in certificatul de inmatriculare(talon). 

Daca masina are ITP in perioada de valabilitate, acesta se va pastra si dupa ce o veti inmatricula. Daca nu are, sau se apropie de expirare, ar trebui sa mergeti la un service autorizat pentru face Inspectia Tehnica Periodica.

RCA

Imediat dupa cumparare ar trebui sa incheiati un RCA in vederea inmatricularii, aceasta polita este speciala pentru ca nu se completeaza campul pentru numarul de inmatriculare si se poate incheia incepand cu ziua cumpararii. Va trebui sa completati datele noului proprietar(cumparator) si cele ale autoturismului, cu exceptia numarului de inmatriculare.

Se practica folosirea politei RCA de la proprietarul precedent, insa trebuie avut grija pentru ca vanzatorul va putea in orice moment, pe baza controactului de vanzare si a copiilor de pe acte, sa anuleze polita pentru a recupera diferenta de bani. Este mai bine sa nu va asumati riscul si sa incheiati o polita RCA in ziua cumpararii.

Polita RCA in vederea inmatricularii va fi necesara la inmatriculare, nu se poate folosi polita fostului proprietar(vanzatorului).

Dupa inmatriculare polita RCA in vederea inmatricularii isi pastreaza valabilitatea. Pentru a achizitiona o polita puteti folosi: rca.faraamenda.ro

Rovinieta

Daca exista o Rovinieta platita pentru autoturism aceasta isi pastreaza valabilitatea pana la inmatriculare, sau expirare, in functie de care moment vine primul. Daca dupa reinmatriculare se schimba numarul de inmatriculare, atunci Rovinieta isi pierde valabilitatea si trebuie fie contactat CNAIR pentru a corecta Rovinieta sau platirea taxei pentru noile date ale masinii. 

Atentie, camerele de Rovinieta verifica numarul de inmatriculare, chiar daca seria sasiu apare ca avand o Rovinieta platita este posibil sa fiti amentat. FaraAmenda.ro tine cont de acest lucru atunci cand verifica datele de expirare si va notifica daca nu exista o Rovinieta valabila pentru perechea Numar inmatriculare si Serie Sasiu.

 


Vrei sa-ti cumperi o polita RCA? Gasesti cele mai mici preturi pe


Daca vrei sa uiti de grija expirarii RCA-ului, Rovinietei si a ITP-ului poti folosi